„Bolile tiroidiene, de la tiroidita cronică autoimună la nodulul tiroidian, de la gușa endemică la cancerul tiroidian, sunt foarte frecvente în România, afectând persoanele din toate zonele țării, indiferent de vârstă și indiferent de sex”, a explicat conf.dr. Loreta Păun, consilier prezidențial pe sănătate, prezentă la conferința „Tiroida la control”.
Specialistul admite că exită o predispoziție a acestor afecțiuni în rândul femeilor. Acest lucru reiese și din faptul că grupele de risc în ceea ce privește apariția bolilor tiroidiene sunt femeile, în special cele tinere, de vârstă fertilă, însărcinate sau aflate în perioada postpartum.
„Cauzele bolilor tiroidiene sunt multiple. Țara noastră este cunoscută ca fiind o țară cu deficit de iod, ceea ce explică prevalența crescută a patologiei tiroidiene, comparativ cu celelalte țări ale UE. Dar, deficienței de iod i se adaugă și alți factori, care influențează apariția patologiei tiroidiene între care factori nutriționali, factori autoimuni, factori infecțioși, poluare, stres și așa mai departe”, completează Loreta Păun.
Una dintre cele mai grave afecțiuni tiroidiene este hipotiroidia. Nu mai puțin de 12.577 de noi cazuri de hipotiroidie au fost depistate în anul 2016, o cifră cu 58% mai mare decât cea înregistrată în 2010, cu 7 din 10 cazuri identificate în mediul urban și cu o incidență mai mare în rândul femeilor. Aproximativ 9 din 10 bolnavi sunt femei.
Hipotiroidia este o afecțiune caracterizată de un deficit în hormoni tiroidieni. Ea se manifestă prin intermediul diverselor schimbări la nivelul organismului, iar primele semne ar trebui să trimită persoana care le identifică direct la medic. Hipotiroidia poate atrage după sine și alte afecțiuni grave.
Între simptomele generale care anunță prezența hipotiroidismului:
Hipotiroidismul poate cauza: